Egy nagyon hasznos kiegészítő a bélrendszer számára

Amikor az egészségünkről van szó, gyakran hajlamosak vagyunk inkább bízni, mint edzeni. Valójában sokan összezavarodnak az egészségünk szempontjából hasznos anyagok vagy egyszerűen csak néhány természetes segédeszköz használatával, hogy jobban legyünk. A legnagyobb zavart a probiotikumok kiválasztásakor tapasztaljuk, és olyan előnyöket várunk, amelyeknek semmi közük a választott kiegészítő típusához. Próbáljuk meg tehát tisztázni, megérteni, miről is van szó. A használatukról és az előnyökről, amelyeket bárki meríthet belőlük.

Mik a probiotikumok és miben különböznek az étrend-kiegészítőktől?

A probiotikumok olyan élő baktériumok és élesztőgombák, amelyek jót tesznek az egészségnek, különösen az emésztőrendszernek. Általában csak a betegségeket okozó baktériumokra gondolunk, mint baktériumokra. De a tested tele van baktériumokkal, jó és rossz baktériumokkal egyaránt. A probiotikumokat gyakran nevezik „jó” vagy „hasznos” baktériumoknak, mert segítenek a bélrendszer egészségének megőrzésében. Ezért különböznek az étrend-kiegészítőktől, amelyeknek még mindig lehet probiotikum hatóanyaguk.

A probiotikumok étrend-kiegészítőkben és egyes élelmiszerekben, például a joghurtban is megtalálhatók.

Mit tesznek a probiotikumok?

A probiotikumok többek között a bélmozgást irányító idegek befolyásolásával segítik az ételek bélrendszerben történő továbbítását. A kutatók még mindig próbálják kitalálni, hogy melyek a legjobbak bizonyos egészségügyi problémákra. Néhány gyakori állapot, amit kezelnek:

  • Irritábilis bél szindróma
  • Gyulladásos bélbetegség (IBD)
  • Fertőző hasmenés (vírusok, baktériumok vagy paraziták által okozott)
  • Antibiotikumok által okozott hasmenés

Vannak olyan kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy a test más részein jelentkező problémák esetén is hasznosak. Egyesek például azt állítják, hogy a probiotikumok óriási segítséget jelentenek számukra a következőkben:

  • Bőrbetegségek, például ekcéma
  • Húgyúti és hüvelyi egészség
  • Az allergia és a megfázás megelőzése
  • Szájhigiénia
YouTube video

Hogyan használjuk a probiotikumokat biztonságosan

Az FDA a probiotikumokat úgy szabályozza, mint az élelmiszereket és étrend-kiegészítőket, nem pedig a gyógyszereket. A gyógyszergyártókkal ellentétben a probiotikum-kiegészítők gyártóinak nem kell bizonyítaniuk, hogy termékeik biztonságosak, vagy hogy működnek.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: