Gyors útmutató a virágcserép kiválasztásához

Hagyja, hogy kreatív gondolkodásmódja vezesse a Miravila ültetőcserepek kiválasztásakor. Míg egyesek úgy tűnik, hogy csak azért veszik meg az első cserepet, amit meglátnak, mert szépnek tűnik, az igazság az, hogy sok mindent figyelembe kell venni ahhoz, hogy a kiválasztott cserepek valóban a legjobbak legyenek Önnek és növényeinek. Ha megismerkedik a különböző típusú cserepekkel, és megtanul néhány tippet a vásárláshoz, az sokat segíthet abban, hogy növényei hosszú ideig egészségesek és szépek maradjanak.

Közös edénytípusok

A piacon ma négyféle edénytípus létezik, és ezek a következők:

1. Beton

A beton nehéz, és ez teszi a betoncserepeket jó választássá a fák vagy nagy növények tárolására, amelyeknek nagyobb támasztékra van szükségük ahhoz, hogy „bent maradjanak”. A betonból készült edények jó szigetelő tulajdonságokkal is rendelkeznek, és a zsenge gyökérzetet a talajban lévő kellemesebb környezet fenntartása révén védve tartják. 

Betoncserepeket
Betoncserepeket

Ha nyilvános vagy védett helyre ültet, a beton további előnye, hogy megakadályozza, hogy az emberek véletlenül átsétáljanak az értékes cserepeken vagy növényeken. A beton ültetőedényeket a téli hónapokban is kint hagyhatja, anélkül, hogy bármi baja esne, és ez jó hír, hiszen valószínűleg nem szívesen bajlódna a mozgatásukkal.

2. Műanyag

Ha nem aggódik a tárolóedény megjelenése miatt, vagy olyan növényei vannak, amelyek hamarosan elborítják a cserepet, amelybe ültette őket, akkor a legjobb választás a műanyag ültetőedények. A műanyag cserepek tartósak, viszonylag megfizethetőek és jól megtartják a nedvességet. Ezek a cserepek emellett kifejezetten könnyűek, ami nagyszerű választássá teszi őket, ha szokása, hogy időről időre átrendezi a kertjét.  

Műanyag ültetőcserepek
Műanyag ültetőcserepek

Csak arra ügyeljen, hogy ne használjon sötét színű vagy fekete műanyag edényeket, ha a kertje olyan területen található, ahol általában nagyon napos a nap. Ezek a színek hajlamosak elnyelni a hőt, és rendkívül forróvá válhatnak, ami a végén károsíthatja a növények zsenge gyökereit. Másrészt a világos színű edények visszaverhetik a hőt, miközben hűvösen tartják a gyökereket. 

3. Terrakotta

A terrakotta edények rengeteg méretben és formában kaphatók. Szinte bárhol jól mutathatnak és jól illeszkednek. Földszínű színüknek köszönhetően szinte minden növénytípus természetes szépségét is fokozhatják. Ezek az ültetőedények vasban gazdag, porózus agyagból készülnek, amely képes lélegezni, hogy a virágföldek hűvösek maradjanak, és elvezesse a felesleges nedvességet a növények gyökereitől, hogy azok egészségesek maradjanak.

YouTube video
Videó: Néhány terrakotta agyag kerámia növény edény készítés

A terrakotta cserepek egyik fő problémája azonban az, hogy meglehetősen törékenyek, és gyorsan kiszáradhatnak, különösen, ha napos helyre kerülnek. Ezért vannak olyan termesztők, akik mázas terrakotta cserepeket használnak, mivel ezek jobban megtartják a vizet.

4. Fa

A fa kétségtelenül az egyik legtermészetesebb és legpraktikusabb tárolóedény, amelyet valaha is használhat a kertészkedéshez. A facserepek viszonylag könnyűek, jól megtartják a vizet, és egyszerűen remekül néznek ki. Amikor fából készült edényeket választ, ügyeljen arra, hogy ezek korhadásálló fából, például vörösfenyőből vagy cédrusból készüljenek, és ellenőrizze a minőségi kivitelezést, mivel a fa az időjárás viszontagságai között tágul és zsugorodik. 

A fenyőből és más puha fafajtákból készült ültetőedények is használhatók, de a rothadás megelőzése érdekében nem mérgező festékkel vagy festékkel kell lefesteni őket. Ha a költségvetése engedi, akkor akár saját facserépet is készíthet pillanatok alatt néhány hulladék fa és néhány szög felhasználásával, kreatív ötlettel felfegyverkezve. 

Olvassa el a következő cikket: Minden a tálcák feloldásáról

Amikor a fedő eltávolításáról beszélünk, az arra a folyamatra utal, amikor megszabadulunk a vékony méhviasztól, amely a mézkeretekről a méz felszínre kerülése érdekében leválik. Csak akkor tudja kinyerni a mézet, ha már felfedte. A lefejtő berendezések és eszközök a lefejtő automaták, a kézi lefejtő kés vagy fésű, valamint a lefejtő tálcák között mozognak.

Hogyan válasszuk ki a legjobb ültetőket 

A növények a belső terek élő kiegészítőivé váltak, amelyek színt és textúrát kölcsönöznek. A növények melegséget kölcsönözhetnek otthonának, lágyíthatják a terek közötti átmeneteket, és a szoba fő fókuszpontjaként szolgálhatnak. A növények, cserepek és a megfelelő dekorációs darabok párosítása csodákra képes abban, hogy otthona szebbnek és élhetőbbnek tűnjön. 

Válassza ki a megfelelő méretet.

A túl nagy cserépben a talaj lassan száradhat ki, ami a növényeket hajlamosabbá teheti a gyökérrothadásra. Ha a növény túl nagy a cseréphez képest, fennáll a veszélye annak is, hogy felborul. Eközben, ha a cserép túl kicsi, a talaj túl gyorsan kiszáradhat, hogy elég gyakran kelljen öntöznie. A növény növekedése elmaradhat, és gyökerestül elgyökeresedhet.

Ideális, ha a növényeket ugyanolyan méretű edényekbe ülteti, mint amekkorában nőnek. Ha átültetésre van szükség, mert a növény már kinőtte a jelenlegi edényét, akkor cserélje át egy 2-4 hüvelykkel nagyobb átmérőjű edényre. Gyorsan növő növényekhez válasszon nagyobb méretű cserepeket. Az 1-2 hüvelykkel nagyobb edények a lassan növő növények számára megfelelőek. 

Döntse el az anyagot.

Az edényekhez leggyakrabban terrakottát vagy agyagot és műanyagot használnak. A műanyag edények könnyűek, olcsók és színesek. Jól megtartják a nedvességet, így ritkábban kell öntöznie a növényeket. Válassza a műanyagot, ha a súly aggodalomra ad okot, mint például a fali polcokra vagy függőkosarakba helyezett növények esetében.  

A terrakotta edények általában nehezebbek, jellemzően drágábbak, és gyönyörű mintákat kínálnak. Ezek porózus edények, ezért gyakori öntözésre van szükség. A terrakotta ideális választás a jól levegőztetett vagy száraz talajt kedvelő növények, például kaktuszok, orchideák, broméliák és szukkulensek számára. 

Gondoljon a vízelvezetésre az esztétika előtt.

A szobanövények többsége nem fejlődik jól állóvízben, ezért az edények alján vízelvezető lyuknak kell lennie, hogy a levegő bejusson és a víz távozzon. Ha esztétikai céllal tervezi a vízelvezető lyukak nélküli cserepek használatát, akkor egyszerűen használhatja őket tárolóedényként, amelyekben a cserepeket tartják, amelyekben a növények nőnek. 

Amikor legközelebb cserepeket vásárol, tartsa szem előtt ezeket a tippeket, hogy a leglenyűgözőbb és legpompásabb kerteket hozhassa létre.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: