Minden a tálcák feloldásáról

Amikor a fedő eltávolításáról beszélünk, az arra a folyamatra utal, amikor megszabadulunk a vékony méhviasztól, amely a mézkeretekről a méz felszínre kerülése érdekében leválik. Csak akkor tudja kinyerni a mézet, ha már felfedte. A lefejtő berendezések és eszközök a lefejtő automaták, a kézi lefejtő kés vagy fésű, valamint a lefejtő tálcák között mozognak. 

A lefejtés során az a cél, hogy a lehető legkevesebb kárt okozza az összes keretben, mivel a kihúzott fésűket újra fel lehet használni, így a méhek előnyt szerezhetnek a doboz újbóli feltöltésénél. 

A fedetlen tálcák a kezdők számára elengedhetetlen eszközök a mézkamrák és a keretek tárolására.

Ezt a viaszréteget, amelyet levágunk vagy lekaparunk a mézkeretekről, fedőlemeznek nevezzük. Ezután szüksége lesz egy eszközre, amellyel összegyűjtheti ezeket a méhpempőket. A fedetlen tálcák a kezdők számára elengedhetetlen eszközök a mézkamrák és a keretek tárolására. 

Gondoskodjon arról, hogy a mézet ezekből a burkolatokból szűrje le, majd ezt adja hozzá a teljes mézterméshez. Hiszen ez még mindig sok mézet tartalmaz. A leszűrt méhviaszt vízzel is leöblítheted, és elteheted a fagyasztóba vagy a hűtőszekrénybe, hogy később méhviaszpogácsává olvaszthasd.

Mindig erősen ajánlott, hogy a kupakot beltérben, élelmiszer-biztonságos és tiszta helyen bontsa ki és szívja ki. Ez a két tevékenység nemcsak sok méhet, hanem más rovarokat is vonzhat, amelyek nagymértékű rablást eredményezhetnek. 

A fedezet feloldásának folyamata 

A fedetlenítés legelső fontos lépése a viaszfedő eltávolítása a mézből. A kereskedelmi alkalmazásokban erre a feladatra automata fedőbontó készüléket használnak, mivel ez az eszköz óránként több mint 600 keretről képes eltávolítani a fedőket.

Sok különbség van a kupakbontási technológiában, amely a sima kés kézi használatától az elektromos kézi készülékeken át egészen a teljesen automatikus kupakbontóig terjedhet. Ahogy az várható volt, az első lehetőség több erőfeszítéssel és idővel jár. 

De függetlenül attól, hogy milyen technológiát választ, a viaszburkolatot el kell távolítania ahhoz, hogy az összes mézet ki tudja szedni a méhsejtekből. Ha eltávolítja a vékony viaszréteget, a sejtek falában nem keletkezik kár, ami azt jelenti, hogy a méhek újra és újra használni tudják ugyanazokat a sejteket. 

Vannak olyan esetek, amikor a méhészek már jóval azelőtt eltávolítják a mézkereteket, hogy a méhek a sejteket lefednék. A legtöbbször a méz még nem érett meg, így víztartalma még mindig magas. Ennek következtében a méhésznek a méz kinyerése előtt az összes keretet ki kell szárítania. 

YouTube video

A méhészkedés során a méhcsaládok lefejtésének folyamata alapvető fontosságú lépés. Csakúgy, mint a tevékenység többi lépéséhez, ehhez is minőségi felszerelésre és eszközökre van szükséged, amelyek mindent leegyszerűsíthetnek számodra. A lefejtő tálcák olyan elengedhetetlen eszközök, amelyeket egyetlen méhész sem nélkülözhet. 

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: