Az egészség négy betűje

A maca gyökér az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált, és egyre inkább jelen van a táplálékkiegészítőkben. De mi is ez a növény? Honnan származik? Mire használják? Lássuk, sikerül-e megválaszolni ezeket a kérdéseket, és tisztázzuk, miért számít a jelenlegi legjobb szuperélelmiszerek közé.

Amellett, hogy a maca jól ismert élelmiszer és étrend-kiegészítő, a gyógyászatban is évszázadok óta használják a termékenység növelésére, az energia javítására és a hangulat stabilizálására.

A maca növény

A maca növény, tudományos nevén Lepidium meyenii vagy közismertebb nevén perui ginzeng, egy Peruban őshonos növény. Elsősorban hegyvidéki területeken nő, pontosabban főként az Andokban termesztik. Néhány gazdálkodó azonban a nagy kereslet miatt Brazíliában, Bolíviában és Kínában is elkezdte ültetni.

Így a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelkáposzta családjába tartozó keresztesvirágú zöldség – de ehető része csak a gyökérre korlátozódik. Amellett, hogy a maca jól ismert élelmiszer és étrend-kiegészítő, a gyógyászatban is évszázadok óta használják a termékenység növelésére, az energia javítására és a hangulat stabilizálására. A maca gyökere némileg hasonlít a répára, általában nagyobb, mint a retek. A lilásvörös, sárgásfehér vagy akár fekete fajtáknak zöld nyúlványai nőnek felfelé. A peruiak úgy fogyasztják ezt a gyökeret, hogy tűzön sütik vagy főzés előtt többször megfőzik. A legelterjedtebb fogyasztási mód azonban a por alakban történő fogyasztás.

A maca tápértékei

A keresztesvirágú zöldségekből származó más gyökerekhez hasonlóan a maca is alacsony zsírtartalmú és sok rostot tartalmaz. Emellett kiváló növényi fehérje- és alapvető vitamin- és ásványianyag-ellátottságot biztosít, mint például kalcium, kálium, réz, vas, B-vitaminok és C-vitamin.

YouTube video

Ami az ajánlott beviteli dózisokat illeti, ha már megvásárolta a Vegamega (https://vegamega.it) maca por csomagját, látni fogja, hogy ezek nagyon alacsonyak. Ez azért van, mert az összes felsorolt tápanyag apró mennyiségben van jelen a gyökérben.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: