Domainek és webhelyek: Mi a különbség köztük?

Ha még csak most fedezi fel az online világot, akkor eláruljuk, mindenhol különböző technikai kifejezésekbe fog botlani. Sajnos kihívást jelenthet a kezdetekben ezeken eligazodni. Nagyon könnyen bele lehet ebbe a világba bonyolódni annyira, hogy az alapokat teljesen elfelejtse az ember.

A jó hír, hogy soha nem késő tájékozódni. Annak ellenére, hogy a webhely sikere érdekében nem szükséges átfogóan érteni a webhely összes műszaki aspektusához, ezeknek az ismerete egy bizonyos szintű kényelmet és biztonságot eredményez.

Ma többet fog megtudni a domainekről és a webhelyekről, valamint az azok közti különbségkről.

Mi az a domain?

Az embereknek be kell gépelniük a domain nevet annak érdekében, hogy hozzáférjenek az Ön webhelyéhez. A számítógépek az úgynevezett IP-cím használatával kommunikálnak. Az IP-cím egy domain névhez van társítva, így pontosan ugyanazt az eredményt kapja, mint amit a domain név beírásakor látni fog.

Domainekről
A domain név az Ön webhelyének címe, amelyet az emberek beírnak a böngésző URL-sávjába

Szinte lehetetlen, hogy valaki emlékezzen egy véletlenszerű számsorra. Ez azt jelenti, hogy a domainek alapvetően az IP-címek felhasználóbarát változata. A domain biztosítja, hogy a látogatók könnyen emlékezzenek rá, és azonnal hozzáférhessenek a webhelyhez.

A domain név alapvetően két részből áll, nevezetesen a tényleges domain névből és a TLD-ből. A TLD a domain név azon része, amely a domain fő részét követi.

Például a blueplates.com domain névben a TLD itt a .com. Amikor dönt a domainjéről, észre fogja venni, hogy számos felső szintű domain létezik. Mindezek változatos konnotációval rendelkeznek, ezért bölcsen kell választani.

Mi az a weboldal?

A weboldal az interneten vagy a világhálón található több különböző weboldal gyűjteménye, amely egy adott domain névre vonatkozik.

YouTube video
Videó: Bevezetés a domainekbe

A webhelye nagyjából hasonlít egy élőlényhez. Ennek alapja a domain név, a web host és a webhely fájlja közötti kapcsolat. Ha a három fájl közül valamelyik nem működik, az Ön weboldala egyáltalán nem jelenik meg.

A webhely nagy részét weblapok alkotják. Ezek azokra a  dokumentumokra vonatkoznak, amelyeket különféle nyelveken írnak, gyakran CSS-t, HTML-t és valamilyen JavaScriptet használva. Ezek útmutatóként szolgálnak a böngészők számára az Ön webhelyének megjelenítéséhez.

Hogyan működik együtt a webhelye és domainje?

Mint ahogy azt fentebb is írtuk, a domainek és a webhelyek bonyolultan vannak összekötve. Ahhoz, hogy a látogatók számára elérhető legyen a webhelye mindkettőre, és egy stabil internetkapcsolatra lesz szükség.

A tartományok arra a webszerverre mutatnak, ahol a fájlok tárolódnak. Ezek a fájlok azután jönnek létre, hogy a felhasználó beírja a domain nevet a webhely megjelenítéséhez.

Ugyanazon kategóriába tartozó cikkek: